czwartek, 26 lutego 2009

Francja - Bordeaux

BORDEAUX

Największy i najważniejszy region winiarski Francji i świata. Oto kilka liczb charekteryzujących ten obszar:

  • 112 tys. hektarów winnic położonych w widłach rzek Dordogne i Garonny oraz wzdłuż Gironde
  • roczna produkcja około 6 mln hektolitrów win czerwonych, białych, różowych oraz win musujących "Cremant"
  • 85 % to wina czerwone wytwarzane głównie ze szczepów CabernetSauvignon, Merlot i Cabernet Franc
  • około 15 % to wina białe wytwarzane ze szczepów Sauvignon, Semillon, Muscadelle.
    około 100 % produkcji to wina jakościowe
  • powstaje to 25 % win jakościowych Francji
  • około 20 tys. plantatorów zajmuje się uprawą winirośli, w tym około 4000 "cheteau".

Winnice Bordeaux leżą na bardzo zróżnicowanych glebach - od piasczystych, żwirowych i kamienistych po ciężkie - gliniaste. Ta różnorodność gleb, sprzyjający klimat oraz stosowanie kilku szczepów winorośli daje w efekcie wina o wielkiej gamie smaków, zapachów oraz podatności na starzenie.

Najważniejsze regiony winiarskie Bordeaux to Medoc i Graves, w których występują słynne apelacje Margaux, Pauillac, Saint-Estephe, Pessac-Leognan.

Tu powstają prestiżowe, wielkie wina Bordeaux: Chateau Lafite Rotschild, Chateau Latour i Chateau Haut-Brion. Wspaniałych czerwonych win dostarcza region Pomerol ze słynnym Chateau Petrus oraz region Saint Emilion z Chateau Ausone i Chateau Cheval Blanc.

W Bordeaux powstają również naturalne słodkie wina Sauternes z niezrównanym Chateau D'Yquem. W ofercie, obok arcydzieł sztuki winiarskiej klasy Grand Cru, są wina cieszące się zasłużonym uznaniem na rynku. Dostarczane są przez renomowanych wielkich producentów i eksporterów win Bordeaux: AXA Millesimes, Barton & Guestier.


Przejdź do sklepu gdzie możesz kupić wina