To o czym dotychczas mówili głównie winiarze i somelierzy potwierdziły niemieckie badania naukowe - częste picie białego wina może niszczyć szkliwo zębów.
Ser uratuje szkliwo przed erozją Nie chodzi tu o rok produkcji, pochodzenie wina czy zawartość alkoholu, ale jego kwasowość (niskie pH) i czas pozostawania w kontakcie z zębami, wyjaśniają
autorzy pracy.
Kwaśne wino silniej wymywa z zębów wapń i fosfor. Ale dla miłośników "napoju bogów" jest też
dobra wiadomość. "Francuska tradycja jedzenia różnych serów na deser, albo pojadania ich podczas degustacji trunku może zapobiegać erozji szkliwa, gdyż sery zawierają duże ilości wapnia,
który pomaga neutralizować atak kwasów na zęby" - komentują autorzy pracy.
Gorzej, gdy pijąc wino, podjadamy truskawki, albo zmieszamy wino musujące z sokiem owocowym, bo wtedy atak kwasów będzie silniejszy.
Nie myć zębów natychmiast po wypiciu wina Naukowcy z Uniwersytetu J. Gutenberga przez cały dzień trzymali zęby dorosłych osób w białym winie. Okazało się, że wymywało ono wapń i fosfor ze szkliwa na znaczną głębokość, bo nawet do 60 mikrometrów. Najbardziej szkodziły Rieslingi, ze względu na to, że mają najniższe pH. Według badaczy, bezpieczniejszym wyborem mogą być czerwone wina, takie jak Rioja czy Pinot noir. Jeśli wino pijemy regularnie, całymi
latami, to nawet mycie zębów nie może zapobiec szkodom. Co więcej, nadmierne szczotkowanie
może wręcz pogorszyć sprawę i doprowadzić do większej utraty szkliwa. Zdaniem prof. Damiena
Walmsleya z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dentystycznego, trzeba dać sobie przynajmniej 30 minut zanim po spożyciu wina zaczniemy myć zęby. Pozwala to szkliwu nieco się zregenerować po ataku kwasów i przeciwdziała większej erozji podczas szczotkowania. Jak dodaje specjalista, fakt, że kwaśne pokarmy i napoje erodują szkliwo, jest znanay od lat, a białe wino działa pod
tym względem silniej niż czerwone. "Najważniejszy jest jednak sposób picia wina. Gdy zamierzasz wypić kieliszek, rób to podczas posiłku, dzięki temu ślina, którą produkujesz w trakcie żucia pokarmu, pomoże neutralizować kwasy i zmniejszy ich negatywny wpływ na szkliwo" -
wyjaśnia. KM/PAP