wtorek, 3 marca 2009

PORADNIK DOMOWY NA ZDROWIE

Tak zwykle mawiamy, wznosząc toasty. Tymczasem picie alkoholu, zwłaszcza wysokoprocentowego, wcale na zdrowie nam nie wychodzi. Choć z drugiej strony lampka czerwonego wytrawnego wina krzepi przecież serce. Jak to więc jest z tym alkoholem?

KIEDY POMAGA

Działa odkażająco. Wino czerwone oraz białe ma właściwości bakteriobójcze. Wbrew pozorom nie działa w ten sposób zawarty w nim alkohol, lecz polifenole, a konkretnie antocyjany. Lekarze
są zdania, że tę właściwość wina można wykorzystywać np. podczas dalekich podroży po świecie - jeśli nie jest się pewnym jakości wody pitnej, wówczas warto dolewać do niej wytrawnego wina
w proporcji pół na pół.

Chroni pried chorobami układu krążenia. Wino zawiera flawonoidy, które uznawane są za bardzo dobre antyoksydanty. A - jak powszechnie wiadomo - antyoksydanty, unieszkodliwiając niebezpieczne dla zdrowia wolne rodniki, chronią nas m.in. przed chorobami układu krążenia. Z przeprowadzonych badań wynika również, że picie jednej lampki wytrawnego wina dziennie powoduje wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL) średnio o 7 procent.

Roznedza krew. Umiarkowane picie czerwonego wina (lampka dziennie) zmniejsza zlepianie się płytek krwi, dzięki czemu maleje ryzyko tworzenia się niebezpiecznych zakrzepów (odpowiadają m.in. za zawały serca i udary mózgu). Czynnikiem przeciwkrzepliwym
jest resveratrol - substancja zawarta w skórce winogron.

Łagodzi przebieg menopauzy. Wino powinny polubić kobiety zbliżające się do menopauzy, bowiem picie trzech lampek wina gronowego tygodniowo podnosi nieco poziom estrogenów, czyli
żeńskich hormonów płciowych, których jajniki wraz z wiekiem produkują coraz mniej. A wyższy poziom estrogenów to łagodniejsza menopauza.

Dostarcza witamin. Zarówno wino białe, jak i różowe oraz czerwone bogate są w witaminy
C, PP oraz z grupy B.


KIEDY SZKODZI


Prowokuje ataki migreny. Czerwone wino u niektórych osób może wywoływać lub zaostrzać ataki migrenowych bólów głowy.


Sprzyja chorobie wnodowej żołądka i dwunastnicy. Białe wino może nawet o 60 proc. zwiększyć wydzielanie soków żołądkowych (jednym ze składników jest kwas solny), które w nadmiarze mogą uszkadzać śluzówkę wyściełającą żołądek i dwunastnicę. Prowadzi to do jej nadżerek i owrzodzen.

Beata Prasałek www.gazeta.pl